Dobro je znati

Članci o zdravlju

Šećerna bolest

ŠEĆERNA BOLEST - DIABETES MELLITUS je kronično oboljenje kod kojeg je poremećen metabolizam ugljikohidrata zbog nedostatka inzulina. Bolest se javlja u svakoj životnoj dobi, a najčešće u dobi od 40-70god. češće u žena. Uzrok bolesti je nedostatak inzulina koji može biti apsolutan. Postoji primarni oblik (genetski, juvenilni, adultni).

Manifestaciju diabetesa pospješuje debljina, zarazne bolesti, traume, poremećaji endokrine regulacije (pubertet, graviditet, klimakterij). Sekundarni oblik nije nasljedan. Prirodni razvoj šećerne bolesti; zbog nedostataka biološki aktivnog inzulina smanjeno je iskorištavanje šećera povećava se razgradnja masti. Preko bubrega organizam gubi puno vode, dehidrira. Simptomi su: jaka žeđ, jaka glad,učestalo mokrenje. Osobe mršave usprkos pojačanom teku. Komplikacije diabetesa mogu se javiti na očima, dišnim organima, srcu, bubrezima, mokraćnom sistemu, na koži, venama, nervnom sustavu.

Hipoglikemija je dosta česta komplikacija terapije inzulinom, to je smanjena koncentracija šećera u krvi: osoba je orošena hladnim znojem, lice mu je blijedo, srce lupa,a krvni tlak je povišen, drhtavica. Kod znakova hipogligemije treba dati kocku šećera, a kod težih zvati liječnika. Svoju kontrolu šećera u krvi možete obaviti kod nas u Poliklinici INTERMED.

 

NAMIRNICE KOD ŠEĆERNE BOLESTI:

MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI: jedite obrano ili djelomično obrano mlijeko 0,9%, obrani,nemasni jogurt, svježi sir, dimljeni ovčiji.

KRUH: integralni kruh, tost, izbjegavajte kruha sa uljem, mlijekom.

TJESTENINA: riža, krupica, ječam, kukuruzno brašno. Prednost dajte integriranoj tjestenini i riži. Začinite maslinovim uljem, rajčicama, povrćem ili kuhajte u nemasnoj juhi ili juhi od povrća.

MESO: puretina, piletina, konjetina, meso kunića, nemasna svinjetina, teletina, junetina, govedina, janetina. S puretine i piletine skinite kožicu, kuhajte bez dodatka masnoće, začinite s malo ulja.

RIBA: brancin, zubatac, oslić, srdela, orada, pastrva. Izbjegavajte masne ribe poput šarana.

SALAME: dimljeni nemasni pršut, nemasna kuhana šunka.

JAJA: dozvoljena su 2-3 jaja tjedno.

POVRĆE I MAHUNARKE: sve vrste kuhanog ili nekuhanog povrća barem jednom tjedno. Krumpir i mahunarke ne jedite u istom obroku s kruhom i tjesteninom.

VOĆE: sezonsko, svježe voće, sirovo. Izbjegavajte voće s puno šećera (banane, smokve, grožđe), kestene te suho voće izbacite iz prehrane.

MASNOĆE: prednost dajte nekuhanom maslinovom ulju, kukuruznom i suncokretovom. Ograničite unos maslaca te izbacite margarin, životinjsku mast i vrhnje.

PIĆA: mineralna i obična voda, čaj, kava. Izbacite alkoholna slatka pića poput likera te gazirana(coca cola, naranđa, tonik). Dozvoljeno je vino i pivo u normalnim količinama.

SLATKIŠI: izbacite sve vrste šećera, med, slatkiše, kekse, torte, pudinge, kreme. Rabite umjetna sladila.

RAZNO: izbacite sva masna jela(majoneze, umaci, masline, kakao), namirnice konzervirane u ulju. Izbjegavajte sve konzervirane namirnice izuzev smrznutih. Preporučava se upotreba začinskog bilja: bosiljak, kadulja, peršin, ružmarin, lovorov list.

Ustanova obuhvaća više specijalističkih ambulanti u kojima se provode dijagnostika i liječenje kao i preventivni pregledi u cilju ranog otkrivanja i sprečavanja bolesti

"INTERMED" Požega

Matije Gupca 21
HR-34000 Požega
Hrvatska

Email:     info@poliklinika-intermed.hr    
Telefon: 034/271-662 , 034/312-499
Fax:      034/312-024

Radno vrijeme klinike od 7,00 - 20,00 sati

"INTERMED" Kutina

Augusta Šenoe 1
HR-44320 Kutina
Hrvatska

E-mail:  kutina@poliklinika-intermed.hr
Telefon: 044/625-086 091/312-4990
Fax:      044/625-086

Za informacije o radnom vremenu kontaktirajte nas

Ukoliko nas želite kontaktirati ili se naručiti na pregled, molimo Vas da popunite krakti formular.

"INTERMED" Našice

Bana Josipa Jelačića 15a
HR-31500 Našice
Hrvatska

E-mail:  nasice@poliklinika-intermed.hr
Telefon: 031 550 677
Fax:      -

Za informacije o radnom vremenu kontaktirajte nas